Massage som behandling af smerter og kroniske sygdomme

Måske sidder du netop i dette øjeblik og har smerter i skulder, lænd eller nakke? Du har måske prøvet forskellige behandlere og ikke kommet helt i mål? Jeg får tilkendegivelser fra mange af mine klienter, som er taknemmelige for, at jeg respekterer deres grænse for, hvor hård eller mild de ønsker behandlingen skal være. Jeg arbejder meget individuelt og mærker efter hvad din krop fortæller mig.

Da jeg er uddannet healer og triggerpunkt massør, er det den tilgang jeg bruger. Healing virker dybt og åbner mine sanser, så jeg bedre kan mærke de små triggerpunkter i dit muskelvæv. Samtidigt giver healingen energi til at løsne psykiske blokeringer. Eksempelvis kan et piskesmæld sidde dybt i kroppen som et chok, og være svær at behandle fra et fysisk perspektiv alene. Krop og psyke hænger sammen, så jeg ser det som optimalt, at arbejde på flere niveauer på en gang.

Generelt kan man sige, at det at blive rørt ved, er fundamentalt for menneskets udvikling og velbefindende både fysisk og psykisk.  Massage kan forløse gamle følelser som kun kroppen husker, dulme angst reaktioner, styrke immunforsvaret, ligesom det kan løsne for smertetilstande i kroppen.

I en massagebehandling vil hud, lymfesystem, bindevæv og muskulatur stimuleres. Dette  har, ud over smertelindring, betydning for helbredelse af kroniske sygdomme. Nedenfor kan du læse mere om, hvorfor massage er så vigtig for sundhed og behandling.

 • Huden: Massage af huden øger blodcirkulationen og elasticiteten. Dette har f.eks. betydning i forbindelse med smidiggørelse af arvæv, som kan være en terapi blokering, i forhold til helbredelse af kronisk sygdom.
 • Lymfesystem: I underhuden på hele kroppen ligger en stor del af lymfesystemet, og det har mange forgreninger dybt ind i hele kroppen. Lymfesystemet består af lymfekapillærer, lymfeårer og lymfeknuder. Lymfesystemet er en del af vores immunsystem, og derfor er det vigtigt, at vores lymfevæske flyder frit uden affaldsstoffer der blokerer for passagen. Massage er en effektiv behandlingsmetode til at udskille affaldsstoffer.
 • Bindevæv: Der findes bindevæv overalt i kroppen. Bindevævscellerne danner tilsammen et net af fibre. Ved ledbånd, sener og kraniets sammenføjning er bindevævet stærkt og elastisk. I de dybere lag af huden, mellem musklerne og omkring de indre organer er bindevævet mere blødt og elastisk. Altså ligger der bindevæv rundt om hver eneste lille celle i kroppen. Er bindevævet forurenet med affaldsstoffer, bliver stofudvekslingen med ilt og næring til cellerne, og affaldsstoffer fra cellen, besværliggjort. Et toksisk belastet bindevæv er årsag til mange sygdomme.
 • Muskulatur: Muskulaturen ligger oftest i flere lag og udgør ca. halvdelen af kropsvægten. Der er tre former for muskulatur. Den tværstribede muskulatur som er vores skeletmuskulatur, den glatte muskulatur som ligger i de indre organer og i kredsløbet, og hjertemuskulaturen som består af både tværstribet og glat muskulatur. Er skeletmuskulaturen i en høj spændingstilstand, og/eller har triggerpunkter, opstår der smerter i kroppen. Den høje spændingstilstand opstår af fysiske overbelastninger eller psykiske ”kampe flugt” situationer.

Smerterne kan være udtryk for lokale afgrænsede spændinger, med affaldsstofophobning, som kaldes myoser, men der kan også opstå diffuse og stærke smerter grundet triggerpunkter.

Ved massage af musklerne stimuleres blodkarrene til at udvide sig, og der strømmer derved større mængder blod gennem musklerne. Øgede mængder ilt og næringsstoffer når ud til cellerne, flere affaldsstoffer føres bort med blodstrømmen og stofskiftet i cellerne intensiveres.

Hvad er et triggerpunkt?
Et triggerpunkt defineres som ”et stærkt irritabelt, præcist beliggende, ekstrem ømt sted i en lille knude i et mærkbart stramt bånd af muskelvæv”, og betyder egentligt bare, at et triggerpunkt er en lille knude, der gør djævelsk ondt når man trykker på den.

Et triggerpunkt opstår i musklens aller mindste fiber kaldet sarcomer. Der findes millioner af sarcomerer, og deres funktion er at sammentrække musklerne under bevægelse. Et triggerpunkt opstår, når en sarcomer er overstimuleret, og derved er ude af stand til at frigøre dens sammentrukne tilstand. Herved igangsættes en kemisk proces, der giver et overskud af calcium, som frigiver mere acetylcholine, hvilket medfører nedsat iltforsyning og ophobning af affaldsstoffer. I vævet ses nu en energikrise med nedsat produktion af adenosine triphospate, hvorpå calcium krystallen ikke kan komme væk.  En ond kemisk cirkel er i gang, og punktet vokser sig større til en lille knude. Dette er et triggerpunkt. Aflejringerne kan have forskellige størrelser, og kan føles som alt lige fra et lille sandkorn, til en ært, eller et fladt element der kan mærkes i musklen. Calcium aflejringen trækker i de enkelte muskelfibre, og kan mærkes som stramme strenge eller bånd, kaldet et triggerbånd.

Triggerpunktet reagerer på nødsituationen, ved at sende signaler om smerte, indtil hjernen sørger for, at den berørte muskel får noget hvile. Et triggerpunkt kan give reflekssmerter, dvs. smerter der er forskudt til et andet område, end hvor triggerpunktet befinder sig.

Triggerpunktmassage er en yderst effektiv behandlingsform til at fjerne smerter.

Jeg har gode erfaringer med at behandle:

 • Skuldersmerter
 • Hovedpine
 • Migræne
 • Smerter i nakken
 • Ondt i benene
 • Ømme fødder
 • Ondt i anklerne
 • Lændesmerter
 • Rygsmerter
 • Hoftesmerter
 • Piskesmæld